lithium_battery_minecraft_bettergeo

Lektion: Litiumbatteri-bingo (beta)

Denna övning kan användas för att lära ut vikten av råmaterial i tillverkningen av olika vardagsprodukter. Övningen fungerar som ett bingospel och använder batterier och batteridrivna föremål som återfinns i BetterGeo istället för siffror i bingot. Med hjälp av bingot kan ämnen som naturresurser, produktframställning, laddningsbara batterier och olika energikällor kopplas till undervisningsämnen såsom geografi och teknologi. Övningen kräver ej dator eller BetterGeo.

Vad behöver du?

  • Ett poängkort med tillhörande föremål till varje grupp med elever. Det finns tre olika typer av poängkort: ladda ner pdf:en och skriv ut dubbelsidigt och i färg.

  • Olika föremål som läraren blandar, drar på måfå och läser upp inför eleverna. Ladda ner pdf:en och skriv ut dubbelsidigt och i färg.

  • Kompletterande material till läraren för att leda övningen: en presentation som kan användas som stöd genom övningen. Ladda ner den här [länk] och anpassa den till elevgruppen.

Klass och ålder?

Övningen lämpar sig bäst för elever i åldrarna 7–13 år. Det finns ingen maxgräns för antal elever, gruppstorlekar är flexibla och poängkorten kan användas till två spelomgångar. 

Tid?

Övningen tar ca 1,5h om den görs för första gången med en grupp elever. Det går att göra klart övningen på en timme om poängkorten och annat material förbereds i förväg. Om läraren väljer att gå djupare in på något ämne kan övningen enkelt förlängas till 2h eller ännu längre.

Svårighetsgrad?

Lätt till Avancerad: Svårighetsgraden kan anpassas till eleverna. Grundregeln i spelet är enkel och kan även utföras av yngre elever. Graden av komplexitet i övningen beror på hur läraren lägger upp presentationen kring hur råmaterial används inom det valda temat för övningen (e.g. naturresurser, laddningsbara batterier, m.fl.).

 

Del 1: Förberedelse


Steg 1:

Ladda ner och skriv ut poängkorten (arbetsbänkar i Minecraft) med de tillhörande föremålen till eleverna [länk] och de föremål som läraren ska rita [länk].


Steg 2:

Ge ett poängkort och de tillhörande föremålen till varje grupp med elever och be dem klippa längs med de punktmarkerade linjerna. Läraren gör samma sak med sitt material.


Steg 3:

Läraren placerar sina föremål med bilden ned och presenterar sedan de nya batteridrivna föremålen som återfinns i BetterGeo och på elevernas poängkort (arbetsbänkar). Eleverna placerar det föremål som de vill bygga på sitt poängkort och Litiumbatteri-bingot är redo för start! Här kan läraren ge en generell introduktion till produkttillverkning samt behovet av råmaterial och var de kommer ifrån.


 

Del 2: Bingo


Steg 4:

Läraren drar ett av föremålen och läser upp namnet på objektet. Om eleverna har detta på sitt poängkort placerar de föremålet på sitt kort.


Steg 5:

Läraren presenterar råmaterialet. I PowerPoint:en finns en del fakta om tre olika råmaterial som används på arbetsbänken: koppar, aluminium och sällsynta jordartsmetaller. Det går att klicka på varje ikon i arbetsbänkarna för att få mer information. Anpassa gärna PowerPoint-presentationen till önskad svårighetsnivå och lägg till mer information om råmaterial.


Steg 6: (valfritt)

Använd de kartor som finns i PowerPoint:en för att koppla övningen till geografi och för att prata om varifrån råmaterial kommer med ett globalt perspektiv.


Steg 7:

Upprepa processen tills alla grupper har fyllt sina poängkort: Nu vet de vilket råmaterial som kommer behövas för att kunna bygga de nya föremålen i BetterGeo.


Steg 8:

Avsluta övningen med några ord om litiumjonbatterier. I spelet kan dessa bara laddas med solenergi (alltså under dagtid i Minecraft).

Del 3: Diskussion


Steg 9:

Efter övningen kan läraren ha en egen presentation eller diskussion med eleverna om ämnen som naturresurser, produktdesign, återvinning, laddningsbara batterier, energikällor, klimatförändringar, osv.