Övning: BetterGeo HUNT
BetterGeo HUNT är en övning som utvecklar orienteringsförmågan, lär ut vikten av cirkulär ekonomi för vårt samhälle samt förbättrar studenternas samarbetsförmåga. För att på ett snabbt och effektivt sätt hitta den gömda skatten måste elevgruppen fullfölja en orienteringsbana och med hjälp av kompass hitta punkter på kartan där de ska lösa olika uppgifter. Uppgifterna rör de olika delarna i den cirkulära ekonomin för råmaterial. I slutet måste elevgruppen besvara tre frågor rörande de uppgifter de löst för att hitta den gömda skatten.
Övningen kräver att eleverna använder datorer.
Vad behöver du?
Presentation I PowerPoint för lärare [länk]
En dator för varje grupp elever som medverkar i övningen. Datorn måste ha BetterGeo och modifikationen ResetMap-mod installerade (se installationsguide). En karta är gjord för denna specifika övning och denna karta hittas via länken: [länk]
Ett arbetsblad i formatet A3 med Minecraftkartan [länk]
Orienteringsuppgift [länk]
(Valfritt) Kompass och/eller surfplatta/mobiltelefon med appen Compass Galaxy (https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.nenter.app.compass_app) installerad.
Ålder och gruppstorlek
Övningen är anpassad för barn mellan 10 och 12 år i en mindre klass på upp till 15 personer. Under övningen delas klassen in i mindre grupper där ca 4 st barn per grupp är att rekommendera.
Tidsåtgång
Övningen tar ungefär två skoltimmar att utföra och beror till viss del på hur mycket tid läraren väljer att lägga på introduktion till övningen och diskussion i slutet. Tidsåtgången beror också på hur vana eleverna är vid spelet Minecraft där spelvana innebär kortare tid för övning.
Svårighetsgrad
Medium. Övningen kan anpassas efter åldersgruppen på eleverna samt relevant skolämne.
Introduktion
Bakgrund för lärare:
Tidigare var det vanliga produktionssätt vid konsumtion av råvaror linjärt - råvaror användes för att tillverka en produkt, och när vi inte längre hade någon användning för den produkten slängdes den. Varje steg i produktionsprocessen genererar ytterligare avfall som måste kasseras. När vi blev mer medvetna om miljöproblem och de växande utmaningarna med att hitta och producera råvaror, utvecklades i många länder en återvinningsmetod, där material samlas in i slutet av sin livslängd och återinförs i produktionskedjan; till exempel används avfallsglas för att göra nytt glas och returpapper för att göra nytt papper. Även med dessa förbättringar genereras fortfarande avfall i varje led av produktionen som återvinns.
En av de viktigaste förändringarna i det moderna samhället är övergången till grön teknik och energikällor med låga koldioxidutsläpp. Detta förändrar i grunden vår roll från att vara konsument av råvaror till råvaruanvändare. Råvaror som trä, kol, olja, bensin och till och med uran förbrukas fysiskt under användningen av dem och kan inte återvinnas. Men många komponenter i modern teknik förbrukas inte (t ex. de flesta metaller behåller sina ursprungliga egenskaper även efter återvinning). När en råvara väl introducerats in i värdekedjan kan den därför ofta, med rätt planering, bevaras med återvinning. Utvecklingen mot en mer holistisk cirkulär ekonomi stöds i hela Europa och världen.
En cirkulär produktionsväg innebär att avfallet minimeras i varje steg, genom att tillverka produkter och material mer effektivt och genom att återvinna material i varje led. När nya råvaror behövs ska de erhållas på ett hållbart sätt, så att den naturliga och mänskliga miljön bevaras. Cirkulär ekonomi handlar om mycket mer än bara återvinning och återanvändning. Det handlar om hållbar design, plattformsdelning, produkter som en tjänst, förlängd livslängd på produkter och mycket mer. En cirkulär ekonomi är ett ekonomiskt system som syftar till att eliminera slöseri och hålla resurser inom produktionscykeln. Den införlivar hållbar design från skapandet av en produkt genom hela produktens livscykel, vilket förlänger användningen av material. I denna modell diskuteras inte material i termer av livscykel eller "vagga till grav"-perspektiv, utan snarare används idéerna om återanvändning, delning, reparation, renovering, återtillverkning och återvinning för att skapa ett slutet system som minimerar förbrukningen av material- och energiresurser och generering av avfall, föroreningar och utsläpp.
I övningen används uttrycket cirkulär väg av råvaror istället för en cirkulär ekonomi, eftersom det är lättare för eleverna att förstå.
Förberedelser:
Läraren laddar ner och skriver ut allt material som behövs. I det första skedet får varje elev arbetsbladet för orienteringsuppgiften och telefon/surfplatta med appen (eller så kan läraren använda endast en surfplatta för att visa kompassen för alla elever). I det andra steget delar läraren in eleverna i grupper och varje grupp behöver en dator med installerad Minecraft och övningskarta samt A3-arbetsbladet med Minecraftkartan.
Instruktioner steg för steg
Steg 1:
Läraren ger en kort interaktiv introduktion till Minecraft, råvarorna och den cirkulära ekonomin utarbetad i presentationen i PowerPoint (Bild 1 - 4). Därefter presenterar läraren orienteringen, hur vi orienterar oss med kompassen och hur vi orienterar oss med hjälp av kartan (Bild 5 - 10). Eleverna gör snabba uppgifter på bild 8 (orienteringsuppgift) och 9 (kompass eller kompassapp).
Steg 2:
Läraren ger eleverna instruktioner om hur de ska lösa Minecraftuppgiften (Bild 11) och delar sedan in eleverna i grupper. Varje grupp har en dator och får A3-arbetsbladet med Minecraftkartan. Läraren betonar att eleverna måste läsa och följa instruktionerna, annars kan de inte hitta skatten.
Steg 3:
Eleverna ska hitta punkter och lösa en specifik uppgift på varje punkt. De kan orientera sig med en kompass och en karta i spelet. På den sista punkten (punkt 12) ska eleverna svara på tre frågor relaterade till uppgiften på orienteringsvägen. När de svarar rätt på dessa tre frågor hittar de den gömda skatten.
Steg 4:
Läraren diskuterar olika stadier av den cirkulära ekonomin/den cirkulära vägen för råvaror med eleverna och kopplar dem till punkterna i BetterGeo HUNT (bild 12). På råvarornas cirkulära väg (sidan 2 på arbetsbladet) skriver eleverna ner var de skulle placera vissa punkter enligt ämnet på uppgiften. Eleverna analyserar råvarornas väg i den cirkulära vägen och jämför deras nuvarande beteende med det som föreslås av det nya systemet för cirkulär ekonomi.
Utvärdering
Uppföljningsaktivitet:
Eleverna kan ha en orienteringsdag, där de försöker orientera sig i det verkliga livet (med karta och kompass) – verklig skattjakt.
Eleverna kan analysera råvarornas väg i en cirkulär ekonomi för specifika föremål som de använder varje dag (vilka råvaror som finns i föremålet, var ifrån vi får råvarorna, hur länge varar en cykel...). De kan göra en kort presentation eller en poster.